Inwoners leven en wonen zo lang mogelijk zelfstandig en prettig thuis, met ondersteuning daar waar nodig

Specialistische ondersteuning wanneer nodig

Prestatie 1.2.2 Specialistische ondersteuning wanneer nodig

De gemeente zorgt ervoor dat gespecialiseerde ondersteuning op maat beschikbaar is voor die inwoners voor wie ondersteuning door het eigen netwerk (buren, vrijwilligers, familie) of het sociale wijkteam ontoereikend is. Het gaat om arrangementen die kunnen bestaan uit elementen van individuele begeleiding, dagbesteding, hulp bij het huishouden en beschermd wonen. Maar ook om hulpmiddelen, zoals een scootmobiel of traplift. Met deze arrangementen kan iedereen zo goed mogelijk meedoen en zo zelfstandig mogelijk wonen. De specialistische ondersteuning wordt ingeschakeld door het Sociaal Wijkteam.

In 2021 bieden we, net als in voorgaande jaren, maatwerkvoorzieningen op grond van de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo), waarvoor we meerjarige contracten hebben gesloten met aanbieders en waarbij ook Persoonsgebonden budgetten (PGB’s) mogelijk zijn onder voorwaarden. In 2021 zal, naast het inspelen op de ontwikkelingen rond corona, wederom veel aandacht uitgaan naar de besparingsopgave op jeugdhulp en Wmo. Er wordt scherper gestuurd op de Sociaal Wijkteams als het gaat om het leveren van passende ondersteuning en de kostenbeheersing. Ook worden er waar nodig maatregelen getroffen om bij te sturen op de aanzuigende werking van het abonnementstarief in de Wmo.

Verder sturen we op betere doorstroom in de keten rond kwetsbare personen onder meer via beschermd wonen en langdurige opvang, en bewaken we dat mensen met PGB’s een toereikend budget ontvangen om passende ondersteuning in te kopen.

Activiteiten

Versterken keten opvang kwetsbare personen

Complexe zaken ten aanzien van beschermd wonen worden door de consulent van het wijkteam ingebracht op de Instroomtafel Beschermd wonen. In 2021 besteden we Beschermd Wonen opnieuw aan. Hierbij nemen we inzichten vanuit de instroomtafel mee in het programma van eisen en zullen we zoeken naar kwalitatief en passend aanbod van Beschermd wonen/wonen met begeleiding voor de inwoners die deze specialistische hulp nodig hebben, evenals nadruk leggen op continuïteit.

Langdurige opvang

Er heeft een inventarisatie van de potentiele kandidaten voor een langdurige opvang plaatsgevonden. Besloten is tot een gezamenlijke aanbesteding waarin Beschermd Wonen, Langdurige Opvang en Opvang jongvolwassen dak- en thuislozen (OJDT) met elkaar verbonden worden. Aangezien de nieuwe contracten per juli 2021in gaan, betekent dit dat de gereserveerde middelen voor langdurige opvang en OJDT voor een deel vrijvallen.

Start monitoring tariefstelling PGB doorgezet in 2020-2021 en verder

Sinds januari 2020 zijn de PGB (persoonsgebonden budget) tarieven verlaagd. Vanwege de overgangsregeling van 6 maanden is monitoring van het effect uitgesteld om vertekening van het beeld te voorkomen. In 2021 zal doorlopend gemonitord worden of de verlaging het gewenste besparingseffect heeft, en of de budgethouders en Sociaal Wijkteams goed met de nieuwe tarieven kunnen werken. Hiervoor kijken we naar de financiën en naar verschillen in aantallen (formele en informele indicaties, beëindigingen van PGB en bezwaren). Ook houden we enquêtes onder medewerkers van de Sociaal Wijkteams en de budgethouders zelf.

Monitoring invoering abonnementstarief

Het Rijk heeft met ingang van 1 januari 2020 het abonnementstarief ingevoerd. Het abonnementstarief betekent dat gemeenten niet meer dan € 19,- per maand aan eigen bijdrage mogen vragen voor Wmo ondersteuning. Dit tarief is niet langer inkomensafhankelijk, is voor iedereen een vast bedrag en geldt voor één of meer Wmo voorzieningen. We blijven de effecten ook maandelijks lokaal monitoren en financieel bijsturen. De effecten van bijsturing op de aanzuigende werking dragen ook bij aan de algehele taakstelling op de Wmo. Samen met de VNG intensiveren we de lobby richting het Rijk over de effecten van het abonnementstarief op het aantal aanvragen en de productstapeling; (her)bezinnen op de gemeentelijke rol is daarbij belangrijk.

Evalueren Wmo-arrangementen

Binnen de Wmo-arrangementen kijken we samen met aanbieders hoe er nog efficiënter de juiste zorg kan worden verleend. De urgentie om te zoeken naar innovaties in de ondersteuning /zorg neemt toe als gevolg van dreigende tekorten aan zorgpersoneel en druk op de budgetten. Hierbij willen we ook gebruik maken van de ervaringen die in de corona-periode zijn opgedaan met digitaal werken en zorg verlenen (deels) op afstand. In 2021 gaan we in overleg met aanbieders om de mogelijkheden voor verdere efficiency met behoud van kwaliteit te verkennen.

Lasten & baten

x € 1.000

Lasten

48.077

54,9 %

Baten

2.035

76,3 %

Deze pagina is gebouwd op 11/25/2020 15:25:21 met de export van 11/25/2020 15:13:26