Programma's

Maatschappelijke ontwikkeling

Programma 3 Maatschappelijke ontwikkeling

Portefeuillehouder:   Baerveldt, Groothuismink, Hamming, Mutluer, Noordzij, Slegers

Programmadoelstelling en de rol van de gemeente

Zaanstad wil een stad zijn waar iedereen zich thuis voelt: jong en oud, met welke afkomst of achtergrond dan ook. Bij de snelle ontwikkeling en verstedelijking van onze stad is het belangrijk te waarborgen dat oude én nieuwe wijken uitnodigen tot ontmoeting en actief meedoen. Zo is Zaanstad een stad waar jong en oud zich kunnen ontwikkelen, gezond en prettig samen leven.
De kracht van de Zaankanters is groot: iedereen kan bijdragen aan de dynamiek van de stad. De gemeente stimuleert en ondersteunt initiatieven van inwoners en verenigingen en vormt duurzame coalities met de betrokken inwoners en partners in de stad om samen te werken aan complexe opgaven. Ze faciliteert buurtcentra als plek voor ontmoeting en activiteiten. Zaanstad wil zich ook verder ontwikkelen tot een aantrekkelijke stad voor de (toekomstige) bewoners én bezoekers. Zaanstad bewaakt de leefbaarheid door oog te hebben voor goede en veelzijdige voorzieningen voor sport, cultuur en onderwijs. Ook kerken, moskeeën en andere maatschappelijke organisaties spelen daarbij een belangrijke rol. De gemeente werkt aan grotere kansengelijkheid door meer te sturen op het bereiken van de gewenste doelgroep, bijvoorbeeld door te differentiëren in aanpak per wijk.

Effecten corona

De maatregelen in verband met corona hebben een grote impact op het maatschappelijk leven. Het verenigingsleven kwam nagenoeg tot stilstand, evenementen werden afgelast, initiatieven konden geen doorgang vinden. Juist de kwetsbare groepen in onze stad lopen door corona de grootste risico’s: om ziek te worden door een slechte gezondheid, maar ook op leerachterstanden door weinig mogelijkheden om thuis onderwijs te organiseren en op eenzaamheid door een klein sociaal netwerk. De corona-periode leert dat investeren in een goede gezondheid – fysiek en sociaal – essentieel is om een verdere tweedeling en kansenongelijkheid tegen te gaan.
Tegelijkertijd toonde corona ook de kracht van de Zaanse samenleving. Overal in de stad ontstonden initiatieven om kwetsbaren te ondersteunen en naar elkaar om te kijken. Op termijn zal pas blijken wat de impact zal zijn van de corona-periode: welke problematiek er ‘achter de voordeur’ is ontstaan, maar ook welke creativiteit en nieuwe initiatieven blijvend bijdragen aan onze stad.
Vooralsnog zijn de effecten van corona voor de begroting als volgt in te schatten:
Voor buurthuizen dreigen exploitatieproblemen door terugloop van inkomsten en verminderde inzet van vrijwilligers. Dit geldt ook voor sportverenigingen en de culturele sector. Het Sportbedrijf kon door opgebouwde reserves de tegenslag opvangen, maar is nu door de reserves heen. Omdat veel initiatieven van inwoners geen doorgang konden vinden, zijn de middelen om deze te ondersteunen niet besteed. Op onderwijshuisvesting heeft de corona-crisis vooralsnog niet veel effect, doordat de bouw doorgang kon vinden.

Maatschappelijke doelen en prestaties

Lasten & baten

x € 1.000

Lasten

45.775

8,0 %

Baten

2.517

0,4 %

Deze pagina is gebouwd op 11/25/2020 15:25:21 met de export van 11/25/2020 15:13:26