Iedereen voelt zich thuis in Zaanstad

Stimuleren van een gezonde en actieve leefstijl

Prestatie 3.1.3 Stimuleren van een gezonde en actieve leefstijl

In Zaanstad vinden we het belangrijk dat iedereen actief kan zijn, ook met enig (lichamelijk) ongemak. Met het gezondheidsbeleid bewegen we mee op drie ontwikkelingen. Allereerst de demografische ontwikkeling op zich. Ten tweede is er sprake van de dubbele vergrijzing door de stijging van het aantal ouderen én de toenemende levensverwachting. Tenslotte zullen er grotere verschillen optreden in de gezondheidssituatie tussen inwoners met een hoge en lage sociaaleconomische status.

De ontwikkelingen van de afgelopen periode vragen extra inzet op positieve gezondheid en een gezonde leefomgeving. De Zaanse visie op Gezondheid is samen met de stad ontwikkeld en vastgesteld door de gemeenteraad. De coronacrisis benadrukt het belang van voortdurende aandacht op maat; de problematiek van sommige al kwetsbare groepen is door de crisis versterkt. Hierin is een aantal aandachtspunten extra aan het licht gekomen, waaronder het belang van sociale infrastructuur, ontmoeten en bewegen, en een groene omgeving om deze activiteiten in te ondernemen. Dit vraagt maatwerk in de ondersteuning van de maatschappelijke partners.

De sleutel tot een succesvolle aanpak ligt in samenwerking met partners en inwoners, gericht op stimulans en motivatie. Daarom werken we voor de uitvoering van de visie toe naar een breed Lokaal Preventieakkoord, samen met partners in de stad. We zetten in op een vertaling van het Nationaal Preventieakkoord tot een breed lokaal akkoord, vanuit de breedte van de visie. Daarin zoeken we de samenhang met al bestaande akkoorden, coalities en netwerken. Zoals bijvoorbeeld het Sportakkoord, wijkgerichte gezondheidsnetwerken vanuit JOGG-Zaanstad, Kansrijke Start, het Taalakkoord en het akkoord Eén tegen Eenzaamheid. Dit doen we om vanuit preventie en diversiteit verdere invulling te geven aan de uitvoeringsagenda, met alle mogelijke partners in de stad en daarbuiten.

Activiteiten

Uitvoering breed Lokaal Preventieakkoord

Met een breed Lokaal Preventieakkoord geven we in 2021 uitvoering aan de Zaanse visie op Gezondheid. Samen met partners wordt de agenda bepaald voor de uitvoering. De preventiegelden vanuit het Rijk helpen ons om hier uitvoering aan te kunnen geven. Hierbij sluiten we soms aan bij bestaande agenda’s, zoals de Armoedeagenda en de Strategische Agenda Ouder Worden. En soms nemen we eigen initiatief op een bepaald thema uit de visie. Ook gaat de uitvoering rondom kinderen en jongeren onverminderd door. Op het gebied van gezond opgroeien gebeurt al veel met bestaande (gezondheids)netwerken vanuit JOGG-Zaanstad, Gezonde school, Kansrijke Start en Nu Niet Zwanger, Centrale Zorgverleners en vele activiteiten die de gezondheid van kinderen bevorderen.

Qua aanpak sluiten we partnerschappen en brengen het Zaanse netwerk rondom gezondheid bij elkaar. Via het digitale netwerk en waar mogelijk met fysieke bijeenkomsten. Afwisselend stedelijk en breed, of juist gebieds- en/of themagericht.

Lasten & baten

x € 1.000

Lasten

2.100

61,1 %

Baten

10

6,9 %

Deze pagina is gebouwd op 11/25/2020 15:25:21 met de export van 11/25/2020 15:13:26