Iedereen voelt zich thuis in Zaanstad

Werken aan open, diverse en kansrijke wijken

Prestatie 3.1.2 Werken aan open, diverse en kansrijke wijken

We willen open, diverse en kansrijke wijken, waarin kinderen kunnen opgroeien met gelijke kansen op een goede toekomst. Waar nodig werken we wijkgericht aan (integrale) opgaven. We continueren de huidige aanpak van het Actieplan Poelenburg en Peldersveld. Tegelijkertijd sturen we op de woningtoewijzing zodat we de eenzijdige bevolkingssamenstelling in de wijken doorbreken. Ook pakken we ondermijnende criminaliteit in het gebied aan.
Bij de huidige verstedelijkingsopgave, bij het programma MAAK.Zaanstad, het maatschappelijke voorzieningenmodel en bij de gebiedsgerichte ontwikkeling, streven we naar de inrichting van open en kansrijke wijken, samen met partners en bewoners.

Bij de inrichting van wijken kijken we vooraf naar het belang van ontmoeten, sport, cultuur en voorzieningen. Met het maatschappelijke voorzieningenmodel borgen we dit in onze werkwijze.

Voor de meeste kwetsbare wijken is in februari 2020 het Pact Poelenburg Peldersveld getekend door 24 partijen. Zij spreken zich hiermee uit om gezamenlijk te werken aan het vergroten van de kansen van kinderen in deze wijken. Binnen het Pact bestaan drie pijlers: Jeugd, Participatie en Fijn en Veilig Wonen. Naast het Pact is een lobby naar het rijk opgestart om de problematiek in Zaandam Oost, waaronder Poelenburg en Peldersveld, te agenderen met de boodschap dat de gemeente (financiële) steun nodig heeft van het Rijk.

Activiteiten

Maatschappelijke voorzieningen

Maatschappelijke voorzieningen (in de vorm van huisvesting en ruimte voor onderwijs, sport, ontmoeten, zorg, cultuur) zijn belangrijk voor de ontwikkeling van de inwoners, voor contacten, gebieds- en wijkontwikkeling en voor de aantrekkelijkheid van de stad. We werken aan een integrale strategie voor de huisvesting, vanuit de maatschappelijke opgaven en met het oog op de groei van het aantal inwoners de komende jaren. Integraal betekent: voldoende, op de juiste plekken, doelmatig, duurzaam en toekomstbestendig, aansluitend bij de behoefte van inwoners / gebruikers en waar mogelijk multifunctioneel inzetbaar.

In 2021 leveren we de volgende producten:

  1. Dataset voorzieningen – een overzicht van alle maatschappelijke voorzieningen per categorie maar ook geografisch in Zaanatlas
  2. Maatschappelijk voorzieningenmodel – een rekentool die aangeeft hoeveel fysieke ruimte er nodig is bij uitbreiding van de stad met woningen/inwoners. Dit op basis van referentienormen, die als richtlijn kunnen helpen bij gebiedsontwikkeling.
  3. Maatschappelijk voorzieningenplan – de integrale strategie waarin staat wat de opgave is (wat de komende jaren in Zaanstad nodig en gewenst is – in ruimte maar ook kwalitatief), kosten/financiering en prioritering.

Manifest en lobby naar het rijk

Zaanstad is samen met veertien andere steden en het Rijk bezig om op basis van het Nationaal Programma Rotterdam Zuid een programma Leefbaarheid en Veiligheid vorm te geven. Voor Zaanstad gaat dit om het gebied Zaandam Oost (Poelenburg, Pelders- en Hoornseveld, Zaandam Zuid, Rosmolenwijk en Kogerveldwijk). De enorme impact van de corona crisis in die stedelijke vernieuwingsgebieden van Zaanstad en de andere steden was voor de burgemeesters van deze steden aanleiding om een manifest te overhandigen aan een kabinetsdelegatie. De boodschap in dit manifest is dat er op korte termijn een stevige gezamenlijke inzet nodig is om een verdere tweedeling in de steden te voorkomen. De thema’s die hierbij genoemd worden, sluiten aan op die van het Pact.

Verlengde leertijd

De verlengde leertijd voor Poelenburg-Pelderveld is in coronatijd gecontinueerd. Met het beschikbaar komen van de Regiodealgelden kunnen we dit ook in 2021 voortzetten. In afstemming met de schoolbesturen van het primair onderwijs zal gekeken worden in welk tempo en welke vorm dit wordt gedaan, en welke mogelijkheden er zijn om uit te breiden. (zie ook programma 1 voor onderwijs in Poelenburg-Peldersveld)

Jongerenwinkel

De jongerenwinkel In Poelenburg wordt doorgezet. Het is een plek voor talentontwikkeling en oriëntatie op de toekomst. Afhankelijk van de ontwikkelingen rondom corona kan de doorontwikkeling vorm worden gegeven, onder andere door de samenwerking met jongeren.

Participatie

De afgelopen jaren is in Poelenburg en Peldersveld extra aandacht besteed aan het activeren van mensen met een lange afstand tot de arbeidsmarkt. Deze succesvolle aanpak heeft geresulteerd in de uitstroom van 421 inwoners uit de uitkering in twee jaar tijd. Deze aanpak zal worden voortgezet (zie ook programma 2).

LSI-project

In dit project met de Landelijke Stuurgroep Interventieteams kijken we met landelijke partijen naar een datagestuurde aanpak in de wijk. Door de coronacrisis is er in 2020 een vertraging ontstaan in het opstarten van dit project. Er bestond grote werkdruk bij externe organisaties en gemeentelijke afdelingen, evenals onzekerheid over de mogelijkheid om huisbezoeken af te leggen. In 2021 zal het LSI- project worden doorgezet voor het gebied Poelenburg-Peldersveld en Zaandam Zuid.

Lasten & baten

x € 1.000

Lasten

1.035

30,1 %

Baten

91

64,7 %

Deze pagina is gebouwd op 11/25/2020 15:25:21 met de export van 11/25/2020 15:13:26