Programma's

Ruimtelijke en gebiedsontwikkeling

Programma 4 Ruimtelijke en gebiedsontwikkeling

Portefeuillehouder:   Breunesse, Groothuismink, Krieger, Mutluer

Programmadoelstelling en de rol van de gemeente

Zaanstad staat voor grote ruimtelijke uitdagingen. We willen prettig kunnen samenleven in een welvarende, ondernemende, duurzame, bereikbare en veilige stad. Maar hoe realiseren we onze forse woningbouwopgave en houden we een leefbare stad met passende maatschappelijke voorzieningen als de ruimte steeds schaarser wordt? We willen investeren in duurzaamheid en milieumaatregelen om de leefomgeving beter te beschermen, maar hoe houden we de stad schoon en tegelijk goed bereikbaar? We willen het eigen karakter van Zaanstad beschermen en versterken, maar kunnen we onze kansen nog effectiever benutten? Ruimtelijke ontwikkeling gaat om het leggen van een duurzame verbinding tussen de verbetering van de fysieke omgeving en een integrale aanpak van maatschappelijke en economische opgaven. Voor het realiseren van bovenstaande opgaven is het samenwerken met vele verschillende partners in de stad noodzakelijk.

Effecten corona

Voor de uitvoering en het bereiken van de verschillende beleidsdoelstellingen is de samenwerking met de kernpartners onontbeerlijk zoals de corporaties, de ontwikkelaars, cultuurhistorische verenigingen, milieuorganisaties en fietsersbond. Zonder deze bondgenootschappen kunnen de kwalitatieve (beleids)doelstellingen niet worden gerealiseerd. Bij de uitvoering van plannen en projecten is het contact en de communicatie met bewoners en andere belanghebbenden cruciaal. Succesfactor voor het welslagen van de participatie is een vroegtijdig contact over de planvorming met de betrokken partijen.
Een voorname rol van de gemeente in de gebiedsontwikkeling is het selecteren van welke ontwikkelaars bondgenoot worden van de beoogde maatschappelijke effecten. Bij een juiste selectie kunnen de beleidsdoelstellingen maximaal worden verwezenlijkt en selectiecriterium is ook dat de ontwikkelaar het financiële risico kan dragen.
Vanuit de sturing op leefbaarheid en een aantrekkelijke stad draagt ruimtelijke ontwikkeling bij om te voorkomen dat locaties (verder) verpauperen. Transformatie en revitalisering bieden tegengif tegen die verloedering, waardoor de (sociale) veiligheid  en de leefbaarheid van de gebieden verbetert.

Maatschappelijke doelen en prestaties

Lasten & baten

x € 1.000

Lasten

57.251

10,0 %

Baten

41.069

7,2 %

Deze pagina is gebouwd op 11/25/2020 15:25:21 met de export van 11/25/2020 15:13:26