Programma's

Buitenruimte, vastgoed en bereikbaarheid

Programma 5 Buitenruimte, vastgoed en bereikbaarheid

Portefeuillehouder:   Breunesse, Groothuismink, Slegers

Programmadoelstelling en de rol van de gemeente

Zaanstad groeit de komende jaren van een stad van 155.000 naar 200.000 inwoners. Als gevolg van de stedelijke verdichting neemt de druk op de buitenruimte toe. Meer mensen zullen gebruik maken van schaarser wordende buitenruimte. Zij willen zich kunnen verplaatsen in de stad en in de regio, hun auto of fiets parkeren en goede plekken vinden om te recreëren. Daarbij bewaken wij het open landschap als belangrijke kernkwaliteit voor de stad en regio. Naast de toenemende druk stellen ontwikkelingen als de klimaatverandering, de energietransitie, de circulaire economie en de vergrijzing eisen aan de inrichting en het beheer en onderhoud van de buitenruimte.
De gemeentelijke grond- en vastgoedportefeuille is compact en wordt duurzaam onderhouden.

Effecten corona

De corona-epidemie heeft invloed op het reizen. Mensen werken vanuit huis en reizen dus minder. Als ze reizen dan is dit ook minder met het openbaar vervoer. De 1,5 meter-regel heeft invloed op de capaciteit om mensen te kunnen vervoeren. Maar mensen vinden het gebruik van het openbaar vervoer ook een besmettingsrisico en kiezen daarom vaker voor de fiets en de auto. Ook op fietspaden willen we de 1,5 meter-regel hanteren. Dat leidt tot langere wachtrijen en daarmee tot langere oversteektijden. Meer mensen kiezen ervoor om vanuit de thuiswerksituatie op korte afstand vanuit huis te kunnen recreëren en kiezen meer voor individuele sportbeoefening en doen dat in de openbare ruimte.
Daarnaast is de bedrijvigheid in de stad afgenomen en dat zie je terug in een afname van de huurinkomsten van gemeentelijk vastgoed. Om de horeca tegemoet te komen staat de gemeente terrassen in de openbare ruimte toe. Ook de recreatieschappen waarin Zaanstad participeert, merken de effecten van coronavirus. Het is lastiger om evenementen te organiseren waardoor inkomsten van de recreatieschappen teruglopen.
Het is vooral nog onduidelijk of deze effecten structureel zijn. En dat bepaalt in sterke mate of Zaanstad hier in de toekomst het beleid op gaat afstemmen. Het jaar 2021 gaat Zaanstad gebruiken om te bepalen op welke onderdelen aanpassingen in het beleid moeten komen.
Als gevolg van corona staan ook de gemeentelijke financiën onder druk. Hier heeft Zaanstad te maken met grote maatschappelijk opgaven op het gebied van duurzaamheid, circulaire economie en klimaatadaptatie die een effect hebben op de openbare ruimte. De gemeente wil de komende tijd vooral inzetten op;

  • het betrekken van bewoners en bedrijven bij het realiseren van deze opgaven;
  • het stellen van kaders aan de ontwikkeling stad (gebiedsontwikkeling);
  • het verwerven van subsidies vanuit andere overheden;
  • het gebruiken van meekoppelkansen. Bij de gemeentelijke investeringen nemen we zoveel als mogelijk klimaatadaptieve maatregelen mee.

Maatschappelijke doelen en prestaties

Lasten & baten

x € 1.000

Lasten

91.625

16,0 %

Baten

67.874

11,9 %

Deze pagina is gebouwd op 11/25/2020 15:25:21 met de export van 11/25/2020 15:13:26