Een goed onderhouden en duurzame openbare ruimte

De openbare ruimte gaat duurzaam om met het milieu

Prestatie 5.3.5 De openbare ruimte gaat duurzaam om met het milieu

Zaanstad gaat in de openbare ruimte duurzaam om met grondstoffen en materialen en dringt het energieverbruik in de openbare ruimte terug (zie ook programma 2). Daar waar energie wordt gebruikt, gebeurt dat met duurzaam opgewekte energiebronnen. Binnen de inkoopcategorie grond-, weg- en waterbouw (GWW) wordt in 2019 het duurzaam inkopen geïmplementeerd.

Bovendien wil Zaanstad gebruikers van de openbare ruimte helpen hun steentje bij te dragen aan de energietransitie. Bijvoorbeeld met het plaatsen van laadpalen. Tenslotte streeft de gemeente ernaar dat daar waar energie nodig is, gebruik wordt gemaakt van hernieuwbare energiebronnen en energiedragers.

In een duurzame samenleving zijn de meeste mensen zich bewust van de effecten van het handelen op natuur en milieu. Dat wil de gemeente realiseren met sterke partners op het gebied van natuur- en milieueducatie en goede voorlichting en participatie in het onderhoud van de openbare ruimte.

Activiteiten

Duurzaam inkopen GWW

In het vastgestelde Beleid duurzaam inkopen en opdrachtgeverschap (2019/27605), staat aangegeven hoe Zaanstad duurzaamheid kan meenemen bij aanbestedingen. Dit beleid sluit aan op de afspraken die er binnen de MRA zijn gemaakt over duurzaamheid en circulariteit. In 2020 is binnen de bouwkundige inkoopcategorie gestart met een kwartiermaker duurzaam inkopen. Ook wordt duurzaamheid al meegenomen in de uitvraag en uitvoering. In 2021 wordt deze aanpak gecontinueerd en worden kansen tot verdere verduurzaming verkend. Deze zullen 2021 een plek krijgen in de standaard uitvraag bij aanbestedingen GWW.

Het duurzaam omgaan met energie

Zaanstad gaat verder met de vervanging door energiebesparende led-lampen in de openbare verlichting. In de openbare ruimte komen meer laadpalen om het elektrisch vervoer te ondersteunen (circa 50 stuks). Er wordt een nieuwe prognose opgesteld voor het benodigd aantal laadpalen in de openbare ruimte in de komende jaren.

Verduurzamen en optimaliseren gebruik van het gemeentelijk wagenpark

Personenauto’s die afgeschreven zijn worden vervangen door auto’s die worden aangedreven op hernieuwbare energiedragers. Daarnaast wordt gekeken of er samengewerkt kan worden met andere partijen om het gemeentelijk wagenpark efficiënter in te zetten. Het vervangen van zwaar materieel gebeurt op het moment dat er goede alternatieven zijn die worden aangedreven op hernieuwbare energiebronnen. Investeringen in zwaar materieel hebben we daarom uitgesteld. Ook het verduurzamen van handgereedschappen stellen we de komende jaren uit.
Wel worden de verschillende gemeentewerven voorzien van laadvoorzieningen voor elektrisch vervoer voor een bedrag van € 0,2 miljoen.

Realisatie bedrijfsplan ZNMC

Het bedrijfsplan voor het Zaans- Natuur- en Milieucentrum (ZNMC) wordt uitgevoerd. Een nieuw lescentrum wordt gerealiseerd in het Darwinpark.

Verbeteren van de communicatie

De gemeente zet zich in om de communicatie te verbeteren. Daarbij richten we ons op het gemeentelijke digitale platform. Daarnaast wordt er gezocht naar partners in de activatie van bewoners en bedrijven. In 2021 wordt ingezet op diverse publieksgerichte activiteiten zoals de Nationale Boomfeestdag en een maandelijkse zwerfafvalestafette.

Lasten & baten

x € 1.000

Lasten

20

0,0 %

Baten

0

0,0 %

Deze pagina is gebouwd op 11/25/2020 15:25:21 met de export van 11/25/2020 15:13:26