Een goed onderhouden en duurzame openbare ruimte

Het bevorderen van biodiversiteit en de zorg voor dieren

Prestatie 5.3.6 Het bevorderen van biodiversiteit en de zorg voor dieren

De biodiversiteit in Zaanstad wordt bevorderd en Zaanstad zet zich in voor een goede opvang voor dieren.

Zaanstad bevordert de biodiversiteit door hier in de openbare ruimte rekening mee te houden; waar dit weinig gemaaid en wordt de bodem verschraald door het maaisel af te voeren. Dit levert een veelheid aan wilde bloeiende planten op die weer veel insecten aantrekken. Ook in de plantkeuze voor de openbare ruimte wordt rekening gehouden met het bevorderen van de biodiversiteit. Ook wordt invulling gegeven aan het Groen- en Waterplan. Er worden natuurvriendelijke oevers aangelegd. De gemeente probeert ecologische verbindingen te maken en te versterken. De gemeente adviseert initiatiefnemers tijdens de vergunningprocedure natuur-inclusieve maatregelen te nemen. Daar waar de gemeente zelf woningbouw aanbesteed is natuurinclusiviteit in de gunningsleidraad opgenomen. Ook wordt gezocht naar subsidiëringsmogelijkheden om natuur-inclusief bouwen een impuls te geven. Natuur-inclusief bouwen is een vorm van duurzaam bouwen waarbij zodanig wordt gebouwd dat een bouwwerk of inrichting bijdraagt aan de lokale biodiversiteit en natuurwaarden. Een voorbeeld hiervan zijn groene gevels en daken. Maar ook ingemetselde nestkasten voor vleermuizen en vogels en verduistering van lichtbronnen voor nachtdieren. In 2021 wordt onderzocht welke rol soortmanagementsystemen in Zaanstad kunnen gaan spelen.

Activiteiten

Uitvoering dierenwelzijnsbeleid

Het dierenwelzijnsbeleid is in 2019 geactualiseerd. Dit beleid is uitgewerkt in een uitvoeringsagenda. In 2020 werd een start gemaakt met het realiseren van deze uitvoeringsagenda. De nadruk lag dat jaar op het in orde krijgen van de basis. In 2021 zet de gemeente dit beleid door, en zal er aandacht worden besteed aan onder andere de preventie van dierenleed door middel van voorlichting. De gemeente gaat tevens door met het leveren van een financiële bijdrage voor de uitvoer van de publieke en maatschappelijke dierenwelzijnstaken door de Zaanse Stichting Dierenzorg en de Wildopvang Krommenie.

Meten van biodiversiteit

Het meetnet biodiversiteit wordt verder uitgebreid. Samen met vrijwilligers en natuurorganisaties brengt Zaanstad de biodiversiteit in beeld in de stad. Daarbij wordt samengewerkt met andere terrein beherende organisaties zoals het hoogheemraadschap en Staatsbosbeheer.

Uitvoeringsplan Groen- en waterplan

In 2021 worden biosteps aangelegd. Dit zijn kleine ecologische “hotspots” in de openbare ruimte die als stapstenen kunnen dienen voor de betere verspreiding van planten en insecten. Daarnaast zal ook een ijsvogelwand worden aangelegd in het Jagersveld om ijsvogels een geschikte nestgelegenheid te bieden.

Lasten & baten

x € 1.000

Lasten

168

0,2 %

Baten

0

0,0 %

Deze pagina is gebouwd op 11/25/2020 15:25:21 met de export van 11/25/2020 15:13:26