De buitenruimte is aantrekkelijk ingericht en er zijn goede recreatieve voorzieningen

Bevorderen klimaatadaptatie

Prestatie 5.1.2 Bevorderen klimaatadaptatie

De openbare ruimte wordt zo ingericht dat de effecten van klimaatverandering voldoende kunnen worden opgevangen (zie ook programma 2). De opwarming van de aarde heeft een aantal negatieve effecten op het klimaat. Bij klimaatadaptatie wordt geanticipeed op: hittestress, extreme wateroverlast, droogte en risico op hoog water/stormen. Samen met andere partners worden maatregelen in beeld gebracht die in de periode 2021-2050 tot uitvoering worden gebracht.

De aanpak in het Uitvoeringsplan Klimaatadaptatie 2021-2026 richt zich op een vijftal sporen namelijk;

  • het bevorderen van bewustzijn en activatie tot klimaatadaptieve bijdragen door bewoners, bedrijven en maatschappelijke partners;
  • klimaatadaptieve gebiedsontwikkeling en nieuwbouw;
  • klimaatadaptieve openbare ruimte en bestaande gebouwde omgeving;
  • klimaatadaptieve inrichting en inzet van het landelijk gebied;
  • de veiligheidsdimensie van klimaatadaptatie (bijv. bij dijkdoorbraken).

Het ontwikkelen van het uitvoeringsplan richt zich vooral op de sporen 1 t/m 3. Dat zijn de belangrijkste opgaven waar de gemeente zelf ook veel invloed op heeft. Bij spoor 4 wordt aangehaakt op reeds ingezette ontwikkelingen op bij prestatie 5.1.1 ‘Landschap’. De doelstellingen op het beleidsvelden landschap en klimaatadaptatie liggen in elkaars verlengde en kunnen elkaar versterken.  
Ten aanzien van spoor 5 Veiligheid wordt vooral de regionale samenwerking opgezocht met andere partijen zoals de Veiligheidsregio en afspraken gemaakt over het nemen van onze lokale verantwoordelijkheid.

Activiteiten

Klimaatadaptieve openbare ruimte en bestaande gebouwde omgeving

Gelijktijdig met de vervangingsinvesteringen voor de openbare ruimte nemen we klimaatadaptieve maatregelen mee voor zover dit past binnen de beschikbare budgetten en daarmee niet leidt tot een toename van de onderhoudsachterstanden in de openbare ruimte. Zo wil Zaanstad waar mogelijk verhardingen vervangen door groen, het bergend vermogen van de openbare ruimte vergroten, zorgen dat het water sneller naar de sloot kan komen en extra bomen planten om plaatsen van koelte te realiseren. Daarnaast maken we vanaf 2021 een bedrag van € 0,24 miljoen vrij om ook de komende jaren zichtbare resultaten te realiseren op het gebied van klimaatadaptatie.

Klimaatadaptieve gebiedsontwikkeling en nieuwbouw

Bij gebiedsontwikkelingen zullen kaders worden gesteld om te komen tot een klimaatrobuuste inrichting van nieuwe woonwijken. Zaanstad zal eisen stellen aan de gebouwen en de openbare ruimte die worden gerealiseerd zodat deze klimaatrobuust worden aangelegd. Met de klimaatrobuuste maatregelen bekijkt Zaanstad de mogelijkheden om dit te verbinden met ambities op het gebied van natuur-inclusief bouwen.

Het bevorderen van klimaatadaptieve bijdragen door bewoners, bedrijven en maatschappelijke partners

De aanpak van Zaanstad met operatie Steenbreek wordt gecontinueerd. Zaanstad gaat op zoek naar partners die samen met de gemeente bewoners en bedrijven enthousiasmeren om klimaatrobuuste maatregelen uit te voeren op particuliere terreinen.

Lasten & baten

x € 1.000

Lasten

240

13,1 %

Baten

0

0,0 %

Deze pagina is gebouwd op 11/25/2020 15:25:21 met de export van 11/25/2020 15:13:26