Groei en verstedelijking met duurzame kwaliteit

Stimuleren en faciliteren van gebiedsontwikkeling

Prestatie 4.1.3 Stimuleren en faciliteren van gebiedsontwikeling

Zaanstad brengt in de komende jaren een groot aantal locaties tot ontwikkeling door samen met inwoners en investeerders geleidelijk (kleinschalige) ontwikkelingen over een langere periode tot stand te laten komen. Deze aanpak wordt ook wel ‘organische gebiedsontwikkeling’ genoemd. Het rijk en de provincie Noord-Holland staan positief tegenover deze Zaanse werkwijze om gebiedsontwikkelingen op gang te brengen.

In de MAAK-gebieden vindt een groot aantal van deze ontwikkelingen plaats. Door perspectiefnota’s op te stellen voor verschillende gebieden, wordt vastgelegd wat de ambitie voor een wijk is. Met eigenaren en ontwikkelaars worden intentieovereenkomsten gesloten om de haalbaarheid van initiatieven te onderzoeken. Als een initiatief haalbaar is, wordt er een anterieure overeenkomst gesloten en werkt de gemeente mee aan aanpassing van het bestemmingsplan ten behoeve van het initiatief.

Activiteiten

Woningbouw

Om al deze initiatieven mogelijk te maken is een aanvraag ingediend bij de zogeheten woningbouwimpuls, ten behoeve van projecten in MAAK Centrum en Kogerveldwijk en om maatregelen te kunnen nemen die stikstof terugbrengen.
In Kogerveldwijk zijn overeenkomsten met ontwikkelaars gesloten voor circa 1.400 woningen, waaronder Hofwijk Noord met het nu nog vervuilde Kan Palen terrein. Daarnaast worden er op Oostzijderpark 530 woningen gerealiseerd in de eerste fase.

MAAK.Centrum

In het gebied MAAK.Centrum wordt voor een aantal grootschalige ontwikkellocaties de betreffende procedures doorlopen, zodat er in 2021 gestart kan worden met de bouw (o.a. Zaanse Helden, Houthavenkade, Heldin Stelling). Daarnaast wordt het stedenbouwkundig plan van Centrum Oost vastgesteld en start de herontwikkeling van de Peperstraat. In de Rozenhof wordt een Fietsenpakhuis II gerealiseerd en op de Rozengracht start de bouw van de Rozengracht toren. Verder vindt er begeleiding plaats van kleinschalige woningbouwontwikkelingen. Voor de ontwikkeling van de Kleurenbuurt wordt een Ruimtelijk Plan opgesteld.

MAAK.Noord

Het concept Perspectief voor MAAK.Noord wordt in november 2020 tezamen met de Uitwerking van het Zaans Mobiliteitsplan voor Noord (als onderdeel van het Zaans Mobiliteitsplan) besproken met de stad en zal in het voorjaar van 2021 ter vaststelling worden aangeboden aan college en raad. In samenwerking met de MRA (inzet flexibele schil) wordt gewerkt aan een aanvraag voor de Woningbouwimpuls van BZK voor 2000-2500 woningen. Het al dan niet toekennen van die aanvraag zal grote invloed hebben op het tempo van uitvoering van de projecten in Noord.
Voor Meneba (ruim 600 woningen) is de AO vastgesteld, verder wordt in Noord hard gewerkt aan het afsluiten van IO’s, zoals aan de Noordervaartdijk (Chromos en Vlaar), de Kerkstraat en de Markstraat in Wormerveer. Voor het Mercuriusterrein wordt een gebiedsvisie gemaakt om transformatie van dit bedrijventerrein te kunnen realiseren.
Inmiddels zijn de projecten Zaans Pijl en Kreekrijk volop in uitvoering en start binnenkort de woningbouw en nieuwbouw van de Toermalijn aan het Noordeinde.

MAAK.Zuid

Voor MAAK Zuid worden in het vierde kwartaal van 2020 het Masterplan voor het Hembrugterrein en het plan – analyse, het perspectief en de strategie (APS) - voor de Achtersluispolder aangeboden aan de raad. Verder wordt voor Pact Poelenburg en Peldersveld samen met de corporaties gewerkt aan een plan/visie voor fysieke ingrepen in de wijken die bijdragen aan het behalen van de doelstellingen uit het pact. Het gaat daarbij met name om de doelstelling differentiëren van het woningaanbod en het aantrekkelijker maken van het openbare gebied.

Lasten & baten

x € 1.000

Lasten

31.680

60,9 %

Baten

30.001

75,7 %

Deze pagina is gebouwd op 11/25/2020 15:25:21 met de export van 11/25/2020 15:13:26