Optimale ontwikkeling voor kinderen en jongeren

Gezond en veilig opgroeien

Prestatie 1.1.2 Gezond en veilig opgroeien

We willen steeds beter kunnen voorkomen dat kleine problemen en risicovolle en onveilige gezinssituaties uitgroeien tot grotere problemen, waarbij professionele hulp noodzakelijk wordt. Door dicht op de leefomgeving van jeugdigen en ouders te werken, maken we het hen makkelijker om gezonde en positieve keuzes te maken. Professionals werken goed met ouders en met elkaar samen in de wijk. We bevorderen betrokkenheid van vrijwilligers en ervaringsdeskundigen bij de ondersteuning van ouders en jeugdigen.

Een sterk preventief voorveld is de kern waarmee we deze doelstelling kunnen bereiken. In dit kader zijn de Jeugdteams nu georganiseerd als één (stedelijk) Jeugdteam, dat nauw samenwerkt met de Sociaal Wijkteams, Centrum Jong en het onderwijs om het voorveld te versterken. We onderzoeken welk preventief aanbod er is (inhoud en volume) - om zo de verschuiving van de inzet van specialistische jeugdhulp naar preventie mogelijk te maken. Omdat de contracten met de huidige jeugdteamaanbieders aan het eind van 2021 aflopen wordt de nieuwe opdracht aan het Jeugdteam voorbereid. Zo dragen we integraal en in bondgenootschap bij aan meerdere opgaven.

Activiteiten

Opstellen gezamenlijke agenda Jong zijn in Zaanstad en beleidskader Jeugd

Op basis van het nog vast te stellen beleidskader Jeugd maken we een gezamenlijke agenda Jong. Gelijke kansen voor kinderen en jongeren staat hierin centraal.

Proeftuinen Jeugdteam en onderwijs

In 2019 zijn we gestart met de proeftuinen samenwerking Jeugdteam en onderwijs. Binnen de proeftuinen kijken we welke ondersteuning nodig is en in welke intensiteit. Op het speciaal onderwijs wordt de ondersteuning vanuit de jeugdhulp zoveel mogelijk in de school vorm gegeven om zo leerlingen een passend onderwijs- en zorgaanbod te bieden. In schooljaar 2020/2021 willen we de proeftuinen continueren en verder uitrollen.

Preventie en samenwerking

Binnen JOGG-Zaanstad zijn we gestart met de inzet van Centrale Zorgverleners. Deze jeugdverpleegkundigen en pedagogen pakken overgewicht bij jeugdigen aan mede vanuit de brede gezinscontext. In 2021 financieren we deze aanpak ook vanuit het Transformatiebudget Jeugd. De gezondheidsnetwerken in de focuswijken (van JOGG-Zaanstad) zullen in 2021 verder worden uitgebreid met ketenpartners van Kansrijke Start rondom geboortezorg, zoals verloskundigen en kraamzorg. Daarnaast worden meer scholingen en bijeenkomsten gezamenlijk georganiseerd, zoals wijknetwerkbijeenkomsten, inspiratiebijeenkomsten, en een symposium met huisartsen.
Bij de aanpak ‘Nu niet zwanger’ stellen organisaties die veel in contact komen met vrouwen in een kwetsbare positie aandachtsfunctionarissen aan, die ervoor zorgen dat hun collega’s het gesprek aan gaan met cliënten over seksualiteit, zwangerschap en ouderschap. Ook versterken we het netwerk van anticonceptievoorlichting en –verstrekking.

Preventie roken, gebruik van alcohol en verdovende middelen, overgewicht en overmatig gamen

Op de VO scholen is de aanpak ‘Fris op School’ van start gegaan. Dat is een preventieve aanpak met betrekking tot het gebruik van genotmiddelen door jongeren, op basis van het landelijke programma Gezonde School en Genotmiddelen. De meeste VO scholen werken hier aan mee, maar door de coronacrisis is er forse vertraging in de uitrol opgetreden. Dit maakt deel uit van ons gezondheidsbeleid (zie programma 3).

Vernieuwde aanpak jongerenwerk en veiligheid

Vanuit het principe Samen pionieren en verbinden door [A] perspectief bieden en [B] grenzen stellen gaan we drie dingen doen in 2021. Ten eerste gaan we de verschillende opdrachten naast elkaar leggen en onnodige dubbelingen reduceren. Ten tweede gaan we genoemde twee blinde vlekken invullen, te weten het realiseren van een overkoepelende visie/aansturing/financiering en het realiseren van een persoonsgerichte aanpak. Dit zal leiden tot meer kwaliteit in uitvoering van het jongerenwerk. Onderdelen hiervan passen binnen het plan van aanpak Jeugd & Ondermijning ten behoeve van de aanvraag van de zogenaamde Grapperhaus middelen. Een deel van de middelen vanuit die aanvraag is gereserveerd voor de vernieuwde aanpak jongerenwerk en veiligheid.

Lasten & baten

x € 1.000

Lasten

292

0,5 %

Baten

8

0,1 %

Deze pagina is gebouwd op 11/25/2020 15:25:21 met de export van 11/25/2020 15:13:26