Zaanstad klimaatneutraal in 2030-2040 en circulair in 2050

Transitie naar een circulaire economie

Prestatie 2.3.2 Transitie naar een circulaire economie

Als snelgroeiende stad wil Zaanstad in 2050 volledig circulair zijn. Daarvoor is een grote omslag nodig. In de huidige economie, worden grondstoffen geconsumeerd, tot producten verwerkt en weggegooid. Dit is niet langer houdbaar en wenselijk. Tegelijkertijd biedt de overgang naar een circulaire economie kansen voor Zaanstad, op het gebied van innovatie, werkgelegenheid, gezondheid en reductie van CO2-uitstoot.

Zaanstad levert de bouwstenen voor en ondersteunt de transitie naar een 100% circulaire economie in 2050 en bovendien draagt dit bij aan herstel van de economische kracht van de gemeente met een nadruk op groene economie. In de Zaanse aanpak Circulaire Economie staan vier inhoudelijke sporen centraal:

  • Reductie van huishoudelijk afval, aanpak van materiaal- en grondstofstromen afkomstig van huishoudens
  • Sluiten van innovatieve ketens samen met bedrijven en regionale en internationale partners
  • Circulaire inkoop/aanbesteding
  • Circulaire gebiedsontwikkeling

Aanvullend hierop investeren wij in 2021 ook in de bewustwording. Met deze aanpak draagt Zaanstad tegelijkertijd bij aan het uitvoeren van het MRA-programma Circulaire Economie 2020-2025 en daaraan gestelde doelen, namelijk het versterken van de economische positie van de MRA en 100% circulair in 2050. Gelet op de aard en omvang van deze opgave is regionale aanpak/samenwerking een vereiste en wordt deze in 2021 voortgezet. De overgang naar een circulaire economie leidt tot stimulering van lokale bedrijvigheid en creëert nieuwe banen.

Activiteiten

Evaluatie Grondstoffenplan 2018-2020

Het Grondstoffenplan zal in 2021 geëvalueerd worden. Daarnaast worden nieuwe beleidsvoorstellen uitgewerkt en geïmplementeerd ten behoeve van verdergaande verbetering van afvalscheiding.

Verdere doorontwikkeling van Textielketen in Zaanstad

De bestaande textielketen in Zaanstad wordt in 2021 verder doorontwikkeld. Het Dutch Center for Circulair Textiles (DCCT) verbindt bedrijven uit de Metropoolregio Amsterdam (MRA) uit alle schakels van de textielketen met elkaar: van het inzamelen van gebruikt textiel tot en met de productie van nieuw textiel. Het doel is om een van de meest verontreinigende industrieën te verduurzamen en iets te doen aan de groeiende afvalberg van textiel.

Organiseren van drie Community of Practice bijeenkomsten over verschillende CE thema’s, samen met onze (regionale) partners

In regionaal verband zullen meerdere bijeenkomsten worden georganiseerd over een breed scala aan onderwerpen waarbij ingezoomd wordt hoe het beste omgegaan kan worden met de opgave die er ligt op het gebied van circulaire economie. Deze bijeenkomsten dragen bij aan kennisuitwisseling, het leren van elkaars werkwijzen en het maken van afspraken voor implementatie van deelprojecten voor de deelnemende gemeenten. Zaanstad zal zelf ook community of practice bijeenkomsten organiseren.

Deelname aan het regionaal programma / pilot “circulair bouwen” van Cirkelstad MRA

Zaanstad neemt deel aan het Bouwprogramma van Cirkelstad MRA. Het fundament van dit programma bestaat uit gebiedsontwikkeling, nieuwbouw- en renovatieprojecten. Hierin wordt het ecosysteem van partners (lokale overheden, private partijen, grote en kleinere bouwbedrijven en kennisinstellingen) actief betrokken. De opgedane kennis wordt gedeeld tijdens kennissessies, masterclasses, community-of-practice bijeenkomsten, lezingen en bijzondere events. Tevens wordt bestaande materialenkennis ontsloten.

Lasten & baten

x € 1.000

Lasten

683

27,4 %

Baten

16

39,4 %

Deze pagina is gebouwd op 11/25/2020 15:25:21 met de export van 11/25/2020 15:13:26