Terugdringen van langdurige armoede

Inkomensverstrekking voor wie dat nodig heeft

Prestatie 2.5.2 Inkomensverstrekking voor wie dat nodig heeft

Een bijstandsuitkering is een noodzakelijke voorziening in het systeem van sociale voorzieningen. Het vangnet zorgt ervoor dat iedere inwoner van Zaanstad in zijn levensonderhoud kan voorzien, als hij of zij door omstandigheden daartoe niet in staat is. Om de werking van het vangnet duurzaam te garanderen, is het belangrijk dat inwoners snel duidelijkheid krijgen of ze recht hebben op een voorziening. Tegelijkertijd moeten zij weten dat zij die niet langer krijgen dan nodig is.

Voor de houdbaarheid van het vangnet is het van belang mensen te helpen om de stappen te zetten voor het vinden van een baan, zodat ze opnieuw zelfstandig in hun levensonderhoud kunnen voorzien. Daarbij gaat Zaanstad uit van de kracht van de inwoners en wordt samen gezocht naar mogelijkheden. Dat is maatwerk, maar zeker niet vrijblijvend. Zaanstad wil gesprekken voeren over stappen richting werk of anderszins meedoen. Maar als het nodig is, spreekt Zaanstad inwoners ook aan op hun verantwoordelijkheid en naleving van de regels. Daarmee zorgen we ervoor dat het vangnet beschikbaar is en blijft voor diegenen die het nodig hebben.

Bij rechtmatigheid gaat het om de juistheid en volledigheid van de verstrekte gegevens en zo nodig het onderzoeken van andere gegevens die noodzakelijk zijn voor de verlening of de voortzetting van bijstand. Hier wordt op diverse manieren aan gewerkt. In de aanpak Werk of Meedoen wordt ook het gesprek aangegaan op de rechtmatigheid van de uitkering. Daarnaast wordt minimaal een keer in de drie jaar iedere uitkering gecontroleerd op rechtmatigheid.

Activiteiten

Voortzetten project ‘Werk of Meedoen’

In de aanpak Werken of Meedoen gaan we in gesprek met inwoners die al langere tijd een uitkering ontvangen en niet in een participatietraject zitten. Gemeente en inwoners hebben elkaar vaak al geruime tijd niet meer gesproken, wanneer zij in het kader van deze aanpak elkaar weer ontmoeten. Afhankelijk van de persoonlijke situatie wordt, naast de controle op de rechtmatigheid van de verstrekte uitkering, tijdens diverse gesprekken beoordeeld welke route voor betrokkene het meest passend is. Tegelijkertijd worden mensen begeleid naar een plek waar mensen participeren naar vermogen: werk of meedoen.

Invoeren periodieke rechtmatigheidstoets

In 2021 beginnen we met structurele rechtmatigheidscontroles van mensen die de afgelopen jaren zijn opgeroepen door de taskforce. Dit is belangrijke stap om de rechtmatige besteding van middelen te borgen. Tegelijkertijd kan het voorkomen dat inwoners schulden opbouwen doordat zij toch geen recht hadden op een uitkering of een bepaalde uitkeringsnorm. Daarbij wordt ook nagegaan of iemand in traject zit, zo niet dan wordt beoordeeld wat de re-integratiemogelijkheden zijn.

Signalering in de keten (ketensamenwerking)

Voor het signaleren in de keten is een intensieve samenwerking tussen de uitvoerende organisaties, de gemeente – Werkom – Sociale Wijkteams noodzakelijk. Een signaal die binnen de keten altijd hetzelfde wordt benaderd. Doel is verbetering van de kwaliteit van dienstverlening doordat alle ketenpartners dezelfde definities en werkwijzen hanteren, de boodschap naar de inwoner eenduidig is en meer wordt samengewerkt, zodat maatwerk kan worden verricht maar ook fraude wordt gesignaleerd.

Gezamenlijk wordt gewerkt aan het vergroten van het herkennen van maatregel- of boetewaardig gedrag, hoe dat bespreekbaar te maken met de inwoner en hoe te handelen volgens gezamenlijk gemaakte afspraken. Eenzelfde werkwijze draagt bij aan een gelijke benadering van alle inwoners, maar ook een betere afstemming met ketenpartners, een duurzame uitstroom, heldere ketencommunicatie en een centrale benadering van de zes leefgebieden (waaronder bijvoorbeeld de schulden positie, persoon- en gezinssituatie) en duidelijkheid voor de burger.

Lasten & baten

x € 1.000

Lasten

75.255

86,6 %

Baten

71.162

99,6 %

Deze pagina is gebouwd op 11/25/2020 15:25:21 met de export van 11/25/2020 15:13:26