Terugdringen van langdurige armoede

Meer inwoners hebben handelingsperspectief en zijn financieel zelfredzaam

Prestatie 2.5.1 Meer inwoners hebben handelingsperspectief en zijn financieel zelfredzaam

Samen met bewoners, organisaties, ondernemers en initiatiefnemers in de wijk werken we aan het voorkomen, terugdringen of stabiliseren van armoede in de Zaanse huishoudens. Hierbij staat de inwoner en zijn leefwereld centraal. In deze opgave ligt de nadruk op preventie van armoede, aanpak van schulden, het activeren naar werk en bieden van gerichte ondersteuning waar dat nodig is.

De coronacrisis en de daaropvolgende economische neergang zal een uitwerking hebben op armoede die mensen ervaren. Verwacht wordt dat armoede hierdoor in vorm en duur zal toenemen. Zowel de oorzaak als oplossingen overstijgen (deels) het niveau van de gemeente. De gemeente verleent ondersteuning aan mensen die (tijdelijk) niet of gedeeltelijk zelfredzaam zijn. In financiële zin gebeurt dit met minimaregelingen en het bieden van schulddienstverlening. Daarnaast bieden de Sociaal Wijkteams ondersteuning aan inwoners om (meer) controle over hun financiële situatie te krijgen.

In de Armoede Agenda werken we aan het aanpakken van schulden, kinderen in armoede, werkende armen en ondersteuning op maat door het creëren van nieuwe handelingsperspectieven. Het belang van effectieve armoedebestrijding wordt breed gedeeld door verschillende partners op allerlei niveaus. Dit zijn formele partners zoals andere overheden, woningcorporaties, bewindvoerders en zorgverzekeraars. Daarnaast zijn meer informele partners zoals de Voedselbank, de kerken en vrijwilligersorganisaties hard nodig om mensen met financiële problemen te bereiken en te ondersteunen.

Activiteiten

Uitvoeren Armoede Agenda

In samenwerking met inwoners, partners, initiatiefnemers en maatschappelijke organisaties geven wij uitvoering aan de nieuwe Armoede Agenda. We breiden het project Get a Grip uit; hierin worden jongeren met problematische schuldenproblematiek met intensieve begeleiding en schuldhulpverlening geholpen aan een financieel gezonde toekomst te werken. In 2021 stemmen we de Zaanse dienstverlening beter af op de groep werkende armen. Dit gebeurt vanuit het gedane onderzoek in 2020 en de inzichten in deze groep die de coronacrisis heeft opgeleverd.

Vroegsignalering en preventie

De Sociaal Wijkteams en Stedelijke Jeugdteams zetten in op preventie en vroegsignalering van armoede. Dit gebeurt door het bespreekbaar maken van armoede, aandacht geven aan kinderen in armoede en het bieden van de juiste ondersteuning. Binnen de vroegsignaleringsaanpak op schulden gaan we, in samenwerking met ketenpartners, proactief op inwoners met betalingsachterstanden af om hen te informeren over de mogelijkheden over schuldhulpverlening. In deze aanpak maken we gebruik van signalen van onder meer woningcorporaties, zorgverzekeraars en gas-, water- en lichtleveranciers.

Versterken van samenwerking met partners en initiatiefnemers

Er zijn tal van initiatieven in wijken en activiteiten in de gemeente die iets te bieden hebben voor inwoners en kinderen in armoede. De komende jaren willen we samenwerking tussen initiatiefnemers, maatschappelijke organisaties en ketenpartners intensiveren en opzetten waar die nog niet bestaat. Hierbij kijken we ook naar de mogelijkheden om de netwerken en contacten die tijdens de corona-tijd zijn ontstaan, te versterken. Het project verbeteren informatieketens MO staat in het teken van het toepassen van datagestuurd werken, wat ingezet kan worden om armoede beter te signaleren. Meer informatie is opgenomen in de paragraaf Bedrijfsvoering.

Lasten & baten

x € 1.000

Lasten

11.612

13,4 %

Baten

299

0,4 %

Deze pagina is gebouwd op 11/25/2020 15:25:21 met de export van 11/25/2020 15:13:26