Duurzame inzetbaarheid van het Zaanse arbeidspotentieel

Zowel werkenden als werkzoekenden hebben meer kansen zich duurzaam te ontwikkelen

Prestatie 2.4.1 Zowel werkenden als werkzoekenden hebben meer kansen zich duurzaam te ontwikkelen

Juist mensen in een kwetsbare positie op de arbeidsmarkt hebben ondersteuning van de gemeente nodig. Daarom richt Zaanstad zich op die mensen die genoodzaakt zijn met een uitkering in hun levensonderhoud te voorzien. We bieden hen een blijvend ontwikkelaanbod om persoonlijke vaardigheden te leren, waarmee ze kansen op de arbeidsmarkt kunnen benutten. Het aanleren van ondernemersvaardigheden is daarbij van belang. Ook het goed beheersen van de Nederlandse taal, in lezen en schrijven, is belangrijk om mee te kunnen doen op de arbeidsmarkt. Met de ontwikkeling van mensen wordt bijgedragen aan een betere werking van de arbeidsmarkt.

Het is de verwachting dat de coronacrisis ook in 2021 grote gevolgen zal hebben voor de arbeidsmarkt. Voor Zaanstad betekent dit dat de omvang van het bijstandsbestand zal groeien. We zien dat juist mensen die als ondernemer werkzaam waren of een flexibele dienstbetrekking hadden in een sector die door corona krimpt, vaak hun bron van inkomsten verliezen. Flexibele dienstverbanden komen relatief veel voor onder mensen met een laag opleidingsniveau, jongvolwassenen, mensen met een migratieachtergrond en mensen met een arbeidsbeperking. Zij zijn kwetsbaar op de arbeidsmarkt in mindere economische tijden, maar zijn nodig op de arbeidsmarkt wanneer de economie weer aantrekt. Het helpt om deze groep zo snel mogelijk weer naar werk te begeleiden. Daarnaast is er een groep inwoners die al langer aan de kant stond en door de toegenomen werkloosheid voorlopig minder kans maakt om de arbeidsmarkt opnieuw te betreden.

In deze bestuursperiode is het de ambitie om alle inwoners met een Participatiewet- uitkering in gesprek te gaan en hun een passend aanbod van re-integratie naar de arbeidsmarkt of participatie in de stad te doen. Door de toegenomen werkloosheid en de beperkte financiële middelen nemen we daar langer de tijd voor. Zo creëren we in de uitvoering ruimte om mensen die instromen in de bijstand te ondersteunen. Daarbij licht de nadruk op inwoners die zonder ondersteuning het risico lopen om langdurig in de bijstand te blijven. Door onze middelen vooral in te zetten voor deze groep verwachten we dat de impact van ons handelen – ook op de middellange termijn – het grootst is. Zo voorkomen we dat deze mensen een grote afstand tot de arbeidsmarkt ontwikkelen. Voor de inwoners die al geruime tijd een uitkering ontvangen blijft de aanpak werk of meedoen in afgeslankte vorm bestaan. We gaan 500 mensen oproepen voor het beoordelen van de rechtmatigheid en doelmatigheid van de ontvangen uitkering. We kiezen voor deze groep omdat we verwachten daarmee de meeste impact te kunnen maken.

Activiteiten

Voorkomen van bijstand: intensivering max WW

We voeren een aanpak om te voorkomen dat mensen afhankelijk worden van een bijstandsuitkering. Het gaat om mensen die nog maar een beperkte tijd recht hebben op een WW-uitkering en die zonder interventie afhankelijk worden van een bijstandsuitkering. Die verandering heeft vaak een grote impact op het huishouden en dat willen we waar mogelijk voorkomen door hen voortijdig te verbinden aan vacatures.

Intensivering: uitbreiding van de dienstverlening

Voor het bedienen van de nieuwe doelgroep die in de uitkering stroomt als gevolg van de coronacrisis zijn extra voorzieningen getroffen. Werkom biedt hen een kortdurend traject gericht op werk. Ook het jongerenloket past de trajecten aan voor deze nieuwe groep. Daarnaast wordt een digitaal trainings- en coachingsaanbod ingezet om mensen, indien noodzakelijk, ook op afstand te kunnen begeleiden.

Werk of meedoen voor mensen met een grote afstand tot de arbeidsmarkt

We gaan mensen spreken die al langere tijd een Participatiewet-uitkering ontvangen en hen een aanbod doen om zich te ontwikkelen. Afhankelijk van de mogelijkheden op de middellange termijn krijgen zij een ontwikkeltraject aangeboden: bij Werkom voor een re-integratietraject of bij een sociaal wijkteam voor participatie naar vermogen in de stad.

Investeren in omscholing

Om de arbeidsmarktpositie van mensen te versterken is het essentieel dat zij over kwalificaties kunnen beschikken waar werkgevers om vragen. Dit is een speerpunt uit het coalitieakkoord en hiervoor stellen we extra middelen beschikbaar. De looptijd van de pilot praktijkleren is tevens verlengd tot en met 2021. Dat is een potentieel nieuwe vorm van onderwijs voor mensen die (nog) niet in staat zijn om een startkwalificatie te behalen, maar voor wie het wel belangrijk is dat zij werk vinden of behouden.

Verder vernieuwen werkgeversdienstverlening

In het actieprogramma Perspectief op Werk zijn afspraken gemaakt over de doorontwikkeling van de werkgeversdienstverlening in Zaanstreek- Waterland. In 2020 is de uitvoering gestart en dit loopt ook in 2021 nog door. De focus ligt in 2021 op het vergroten van het bereik onder werkgevers, het implementeren van een competentiegerichte werkwijze en indien nodig het doorvoeren van veranderingen naar aanleiding van de coronacrisis.

Implementeren beleidsherziening/ koerswijziging Werkom

In het eerste kwartaal van 2021 wordt het beleidskader participatie aan de gemeenteraad voorgelegd. De inhoud geeft mede richting aan een veranderde koers van Werkom. In 2021 zal worden gestart met het implementeren van dat besluit.

Extra kansen voor mensen in Poelenburg en Peldersveld

Vanuit Pact Poelenburg Peldersveld starten we in 2021 met het uitvoeren van het Uitvoeringsplan Participatie en Armoede. Samen met de ketenpartners zetten we ons in om de wijken blijvend beter op de lokale en regionale arbeidsmarkt aan te sluiten en zo de baankansen voor jongeren en volwassenen te vergroten. Dit doen we onder andere door het uitvoeren van Banenplan ZaanIJ, een werkgeversbenadering die we samen met lokale ondernemers en de gemeente Amsterdam vormgeven.

Implementeren Veranderopgave Inburgering (VOI)

Halverwege 2021 zal de nieuwe wet Inburgering in werking treden. Dit jaar richten onze activiteiten zich op het inrichten van de doorlopende leerlijn die Zaanstad de inburgeringsplichtigen zal aanbieden. We gebruiken de ruimte die de nieuwe wetgeving biedt om alle inburgeringsplichtingen een inburgeringsaanbod te doen dat aansluit bij hun niveau. Hierbij werken we nauw samen met onze partners en (vrijwilligers)organisaties in Zaanstad.

Taalontwikkeling voor laaggeletterden

Van 2020-2024 wordt de regierol van centrumgemeenten in de arbeidsmarktregio vergroot. Onder leiding van gemeente Zaanstad zal in de arbeidsmarktregio een effectieve aanpak van laaggeletterdheid worden gerealiseerd. Dit gebeurt in samenhang met het andere gemeentelijke beleid in het sociaal domein. Om dit te bereiken wordt gewerkt aan een regionaal plan van aanpak. Daarnaast werken we verder aan het bereiken van werkgevers en het stimuleren van taal op de werkvloer, door middel van het Taalakkoord.

Lasten & baten

x € 1.000

Lasten

19.499

98,0 %

Baten

448

68,1 %

Deze pagina is gebouwd op 11/25/2020 15:25:21 met de export van 11/25/2020 15:13:26