Toezicht houden op de naleving van regels en het terugdringen van overtredingen

Zorgen voor een schone, hele en veilige woon- en leefomgeving (Handhavingsprogramma)

Prestatie 6.2.1 Zorgen voor een schone, hele en veilige woon- en leefomgeving (Handhavingsprogramma)

Handhaven is het optreden bij overtredingen van wet- en regelgeving, gericht op het vergroten van veiligheid en verminderen van overlast. Toezichthouders constateren overtredingen zelf ter plaatse, of omdat bewoners een melding of handhavingsverzoek doen. Bij constatering van een overtreding moet de gemeente handhavend optreden, afhankelijk van de aard van de overtreding. Uitgangspunt is dat de gemeente zoekt naar een passende oplossing in overleg met alle betrokkenen en binnen de kaders die wet- en regelgeving biedt. Op deze wijze voorkomt Zaanstad onnodige juridische procedures.

De inwoners van Zaanstad hebben een belangrijke rol bij handhaving en toezicht. Via meldingen en ‘Slim Melden App’ kunnen zij misstanden kenbaar maken. Daarnaast kunnen bewoners in hun buurt een rol spelen bij het voorkomen of tegengaan van (lichtere vormen van) overlast.
Het zo snel mogelijk adequaat reageren op klachten en meldingen zorgt ervoor dat veel zaken telefonisch kunnen worden afgehandeld waardoor de beperkte capaciteit aan de complexe zaken kan worden besteed. Overlast kan via zaanstad.nl digitaal worden gemeld. In urgente noodsituaties (bijvoorbeeld gevaar voor letsel) waarbij onmiddellijk actie is vereist kan een melding worden gedaan via telefoonnummer 14075. Ook buiten kantooruren worden meldingen van urgente noodsituaties opgepakt.
Door toezicht en handhaving probeert de gemeente het aantal overtredingen door inwoners en bedrijven te verminderen. Samen met de inwoners en bedrijven zoekt de gemeente naar passende oplossingen om de overtredingssituaties op te lossen.
Om boetes voor overlast te voorkomen verstrekken we ook actief informatie via zaanstad.nl en social media. Denk hierbij bijvoorbeeld aan informatie over regels voor het plaatsen van een caravan, container of bootje, enz. Voor zichtbaarheid en om acties om het naleefgedrag positief te beïnvloeden zijn de boa’s een keer per maand in een bepaalde wijk aanwezig. Zo kunnen zij ook van bewoners horen of zij nog iets kunnen doen aan preventie in de wijk. Bewoners kunnen dan langskomen om hun meldingen door te geven.

Het Uitvoeringsprogramma Vergunningverlening, Toezicht en Handhaving (VTH) geeft jaarlijks op basis van een risicoanalyse een overzicht van de inzet op alle toezichts- en handhavingstaken op het gebied van kinderopvang, horeca, milieu, ruimtelijke ordening, (bestaande) bouw, monumenten, brandveiligheid, openbare ruimte en openbaar water. Door toezicht en handhaving moet het aantal overtredingen door inwoners en bedrijven verminderen.

De gemeente maakt een sterke vuist in de aanpak van ondermijning. Het gaat hierbij onder andere om gebiedsgerichte aanpak, het sluiten van drugspanden en het uitvoeren van een Bibobtoets bij de aanvraag van een vergunning  om witwassen tegen te gaan.

Activiteiten

Daadkrachtig optreden bij overtredingen

Het optreden van boa’s op straat, toezichthouders in de wijk, op het water en voor de kinderopvang dient duidelijk te zijn: gericht op een oplossing, maar daadkrachtig als iets echt niet mag, kan, of gevaarlijk is. Door die duidelijkheid te geven weten bewoners beter waar ze aan toe zijn en ontstaat er sneller een positieve gedragsverandering op straat.
Waar mogelijk wordt gezocht naar een passende oplossing zonder dat een juridische procedure nodig is. Als een situatie illegaal is en ook niet te legaliseren is, dan voorkomt een duidelijk en formeel optreden dat handhavingszaken uitmonden in slepende discussies die langdurige onzekerheid geven aan bewoner of ondernemer.

Eenvoudig kunnen doen van meldingen en adequaat afhandelen

Bewoners en ondernemers moeten makkelijk een melding kunnen doen. Het streven is dat de gemeente snel contact legt met de melder. En dat we duidelijkheid geven aan de melder over de afhandeling (of, hoe, wanneer).

Bedienen bruggen en sluizen

De bruggen en sluizen zodanig bedienen dat, met inachtneming van de geleerde lessen bij brugincidenten, het scheepvaartverkeer vlot, veilig en duurzaam kan doorvaren over de Zaan en de Nauernasche Vaart. Er wordt rekening gehouden met de verkeerssituatie op de weg (zie ook programma 5). Op jaarbasis worden de bruggen zo’n 50.000 keer geopend.

Lasten & baten

x € 1.000

Lasten

7.711

86,8 %

Baten

1.625

100,0 %

Deze pagina is gebouwd op 11/25/2020 15:25:21 met de export van 11/25/2020 15:13:26